08.11.2025
$
41.98
48.51
Maumelle
18.9
°С
Ясно

ЗАТВЕРДЖЕНО НОВІ ВИМОГИ ДО МЕДУ

06.12.2024
14:27:56
Поділитись:

Мінагрополітики наказом №4091 виклало у новій редакції «Вимоги до меду». Вони поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману. Інформує KURKUL.COM з посиланням на Мінагрополітики.

Нові вимоги до меду спрямовані на підвищення якості та натуральності меду на українському ринку, захист прав споживачів шляхом надання їм повної та правдивої інформації про продукт і сприяння експорту українського меду на європейський ринок.

Згідно з документом, до меду, що маркується словом «мед», як харчового продукту чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед.

Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом. Мед не повинен містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітим таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

Ці вимоги не застосовуються до меду для кондитерських виробів, окрім вимог щодо відсутності у ньому сторонніх органічних та неорганічних речовин.

Установлено, що мед, який відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає положенням Вимог до меду, затверджених цим наказом, може вироблятися та/або вводитися в обіг протягом 3 років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.

Нові вимоги передбачають обов'язкове маркування походження меду: на етикетці має бути вказано країну, де його зібрали. Якщо мед походить із кількох країн — треба буде вказувати всі країни з відсотковим співвідношенням.

Наказ набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування.

Останні новини

07.11.2025
23.54.49
ВОЛИНСЬКИЙ ФЕРМЕР ОТРИМАВ ГРАНТ НА ПЕРЕРОБКУ ФУНДУКА ПІСЛЯ ВИСОКОГО ВРОЖАЮ
Фермер із Волині Степан Пась, який 7 років займається фундуківництвом, отримав державний грант у роз...
07.11.2025
23.41.14
ЗА ТИЖДЕНЬ ВІДПУСКНІ ЦІНИ НА ОГІРКИ ЗНИЗИЛИСЯ НА 17%
Цього тижня продавці змушені знижувати відпускні ціни на огірки в Україні. За словами операторів рин...
07.11.2025
23.31.01
СВІТОВІ ЦІНИ НА МОЛОЧНУ ПРОДУКЦІЮ ПАДАЮТЬ ЧЕТВЕРТИЙ МІСЯЦЬ ПОСПІЛЬ
Середнє значення індексу цін на молочну продукцію ФАО знижується четвертий місяць поспіль, і в жовтн...
07.11.2025
23.21.07
ФЕРМЕР З РІВНЕНЩИНИ ЗАРОБЛЯЄ НА ПШЕНИЦІ ЗАВДЯКИ СВИНАРСТВУ
ТОВ СВК «Горинь» з Рівненщини має в обробітку близько 3500 га землі. Вирощують ярий ячмі...
07.11.2025
23.06.14
ЦІНИ НА УКРАЇНСЬКУ КУКУРУДЗУ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗРОСТАТИ
За даними ІА «АПК-ІНФОРМ», поточного тижня в Україні спостерігається подальше зростання ...
02.11.2025
20.02.32
ВІТАЛІЙ КЛАДОЧНИЙ: «СІЛЬГОПТЕХНІКА ВІД ЗАВОДУ КОБЗАРЕНКА – ДОБРА, НАДІЙНА ТА ВИСОКОЕФЕКТИВНА В СІЛЬГОСПВИРОБНИЦТВІ!»
Редакційна група журналу «АГРОТУР» цьогоріч уже вдруге відвідала Приватне підприємство &...
02.11.2025
19.38.36
«АГРАРНА ЗДИБАНКА» У ЛЬВОВІ: ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ Й НОВІ ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО АГРОБІЗНЕСУ
28 жовтня УКАБ та агенція UCABevent у партнерстві з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у Львов...
02.11.2025
18.08.12
У ДП ДГ «ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ» ЗБІЛЬШИЛИ РІЧНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ НА 35%
Державне підприємство «Дослідне господарство «Олександрівське» Національного науко...
Всі новини