- Володимире Васильовичу, як було створене та як розвивалося підприємство ТОВ «Скала-Дар»?
– У 2009 році на цьому місці був старий комбікормовий завод. Богдан Степанович викупив це приміщення і прилягаючу до нього територію. 16 років тому тут усе було в занедбаному стані: виробничі приміщення розвалені, без вікон і дверей, навколо – болото. Розпочали ремонти, щоби дати людям комфортні умови для праці. Щороку ми щось доробляли – зробили їдальню та офіс для бухгалтерів, створили зону відпочинку, побудували душові. Постійно й нарощували виробничі потужності: «з нуля» побудували переробку сої, наростили різні сушки, створили очисні системи. Усе, що тут є, стараємося автоматизувати технікою. Лабораторія у нас сучасна, нова, з дорогим обладнанням, через неї проходять усі аналізи зерна. Вагова система теж автоматизована.
– ТОВ «Скаладар» є суміжним підприємством із ТОВ «Агро-млин», продукцію рослинництва якого переробляє на своїх виробничих лініях?
– Маючи, вирощену на полях сировину, ми почали й надалі розвивати свою переробку. Тобто в нас є завершений цикл – ТОВ «Агро-Млин» вирощує продукцію, а «Скала-Дар» переробляє її. До цього в нас були млини-крупорошки і ми вирішили перейти на олійну переробку. Збудували один автоматизований невеликий прес на території колишнього комбікормового заводу. На «Черкаселеватормаш» купили нові станки, преси та екструдер і своїми силами відкрили та запустили в експлуатацію першу лінію. Усе це розвивалося і з часом з’явилися другий, а згодом і третій та четвертий прес.
– Якими нині є обсяги виробництва ТОВ «Скала-Дар» на добу?
- На сьогодні в нас переробка складає 85-90 тонн на добу. Загалом з часу створення підприємства його обсяги виробництва зросли в 4 рази. Ми намагаємося постійно обновлятися по всім напрямкам господарювання –з старого робимо нове. Вийшли на експортний ринок із продажу олії, а на внутрішньому ринку реалізуємо макуху для потреб тваринництва (свиноферми, птахофабрики) у західних регіонах України. Уже 12 рік поспіль працюємо з переробкою сої. У планах розвиватися й надалі, збільшувати свої темпи, якість лабораторії. Наразі завершили благоустрій загалом території, вклали бруківку. У майбутньому плануємо на місці старих складів збудувати нові. Усе буде й надалі розвиватись!
– Наскільки стало відомо редакції «АГРОТУР», очолюване Вами підприємство окрім модернізації ще й здійснює на своєму виробництві енергозаощадливі заходи?
– Намагаємося оптимізувати свої енергетичні затрати, зокрема монтуємо в себе сонячні батареї на 400 кВт. Практично все функціонує, залишилось ще доставити декілька батарей і повністю весь обсяг практично літнього видобутку електроенергії ми будемо закривати своїми силами. Робимо все для того, щоб працювати ефективно, цілодобово і круглорічно.
- У «Скала-Дар» є ще одне суміжне підприємство, яке займається садівництвом. Чи не плануєте невдовзі зайнятися переробкою його продукції
– ПП «Деметра плюс», що в селі Іванівка, щороку здійснює оновлення саду фруктових дерев на 30 гектарах, де вирощує високоврожайні сорти яблунь і вишень (за походженням з Польщі) і перейшло на обробіток дерев за інтенсивною технологією – крапельного зрошення, посадки тощо. Справді, на перспективу плануємо встановити на нашому підприємстві лінію з розливу фруктових соків та вийти з цією продукцію на ринок.
- Володимире Васильовичу, як відбувається співпраця ТОВ «Скала-Дар» із партнерами-сільгосппідприємствами?
- Ми співпрацюємо з аграрними підприємствами та фермерами за двома напрямками щодо сої. Перший із них стосується закупівлі в сільгоспвиробників сої. Ми викупляємо цей продукт, головною вимогою до тих, хто нам продає цю культуру, є те, щоб вона була якісною. Закупівля проводиться круглорічно – практично щомісяця у нас формуються замовлення по закупівлі соєвих бобів. Після їхньої переробки ми експортуємо соєву олію.
Другий напрямок стосується вторинного високобілкового продукту – соєвої макухи, або шроту, що виходить від переробки цієї культури. Відповідно аграріям, які утримують ВРХ і здійснюють відгодівлю сільгосптварин, ми можемо запропонувати свою високоякісну білкову продукцію (соєву макуху) з якісними, із лабораторним підтвердженням, біологічними показниками. Багато з господарників, які з нами в співпраці вже по 7-8 років, залишилися задоволені продукцією «Скала-Дар». Наше підприємство співпрацює із сільгоспвиробниками щодо закупівлі сої і реалізації продукції кормовиробництва на взаємовигідних умовах.
Олег ЛІВІНСЬКИЙ