В Україні понад 500 мікропідприємств офіційно займаються переробкою молока, і їхня кількість продовжує зростати навіть в умовах воєнного стану. За класифікацією КВЕД «переробка молока», майже 80% зареєстрованих підприємств належать до категорії мікробізнесу, де працює менше десяти осіб. Загалом у країні нині функціонує 524 таких підприємства. Про це розповідає AGROWEEK
Координаторка компонента «Молочний сектор» швейцарсько-української програми розвитку торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України Ірина Висоцька підкреслила важливість співпраці з Асоціацією виробників сиру України. На конференції «Сирне Коло» вона наголосила на ролі лідерів думок галузі у формуванні напрямків підтримки сектору.
«Для нашої організації цінна співпраця з Асоціацією виробників сиру України, оскільки, слухаючи лідерів думок в молочному секторі, є розуміння, куди спрямувати вектор підтримки. Ми розпочинали з якості молока, але з часом розширили підтримку і зараз допомагаємо українським виробникам реалізувати торговельний потенціал, не забуваючи, що безпечність продуктів понад усе», — зазначає Ірина Висоцька.
Забезпечення безпечності сирого молока в Україні контролюється чинним законодавством, яке вже відповідає стандартам Європейського Союзу. Для кращого розуміння виробниками галузі норм та вимог, нещодавно були затверджені нові Методичні настанови щодо дотримання стандартів безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Документ містить 110 сторінок та в доступній формі пояснює основні законодавчі вимоги щодо первинного виробництва молока та роботи малих переробних підприємств.