08.11.2025
$
41.98
48.51
Maumelle
18.3
°С
Ясно

В США СТВОРИЛИ КАРТОПЛЮ, СТІЙКУ ДО СПЕКИ ТА ПОСУХИ

10.12.2024
11:28:41
Поділитись:

Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, яка  була б стійкішою до кліматичних ризиків, викликаних зокрема глобальним потеплінням, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки. Інформує SUPERAGRONOM.COM з посиланням на Potato Business.

Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, - гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.

«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.

Вчені не тільки помітили різницю, але й переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.

Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C. 

Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.

«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE

 

Останні новини

07.11.2025
23.54.49
ВОЛИНСЬКИЙ ФЕРМЕР ОТРИМАВ ГРАНТ НА ПЕРЕРОБКУ ФУНДУКА ПІСЛЯ ВИСОКОГО ВРОЖАЮ
Фермер із Волині Степан Пась, який 7 років займається фундуківництвом, отримав державний грант у роз...
07.11.2025
23.41.14
ЗА ТИЖДЕНЬ ВІДПУСКНІ ЦІНИ НА ОГІРКИ ЗНИЗИЛИСЯ НА 17%
Цього тижня продавці змушені знижувати відпускні ціни на огірки в Україні. За словами операторів рин...
07.11.2025
23.31.01
СВІТОВІ ЦІНИ НА МОЛОЧНУ ПРОДУКЦІЮ ПАДАЮТЬ ЧЕТВЕРТИЙ МІСЯЦЬ ПОСПІЛЬ
Середнє значення індексу цін на молочну продукцію ФАО знижується четвертий місяць поспіль, і в жовтн...
07.11.2025
23.21.07
ФЕРМЕР З РІВНЕНЩИНИ ЗАРОБЛЯЄ НА ПШЕНИЦІ ЗАВДЯКИ СВИНАРСТВУ
ТОВ СВК «Горинь» з Рівненщини має в обробітку близько 3500 га землі. Вирощують ярий ячмі...
07.11.2025
23.06.14
ЦІНИ НА УКРАЇНСЬКУ КУКУРУДЗУ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗРОСТАТИ
За даними ІА «АПК-ІНФОРМ», поточного тижня в Україні спостерігається подальше зростання ...
02.11.2025
20.02.32
ВІТАЛІЙ КЛАДОЧНИЙ: «СІЛЬГОПТЕХНІКА ВІД ЗАВОДУ КОБЗАРЕНКА – ДОБРА, НАДІЙНА ТА ВИСОКОЕФЕКТИВНА В СІЛЬГОСПВИРОБНИЦТВІ!»
Редакційна група журналу «АГРОТУР» цьогоріч уже вдруге відвідала Приватне підприємство &...
02.11.2025
19.38.36
«АГРАРНА ЗДИБАНКА» У ЛЬВОВІ: ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ Й НОВІ ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО АГРОБІЗНЕСУ
28 жовтня УКАБ та агенція UCABevent у партнерстві з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у Львов...
02.11.2025
18.08.12
У ДП ДГ «ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ» ЗБІЛЬШИЛИ РІЧНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ НА 35%
Державне підприємство «Дослідне господарство «Олександрівське» Національного науко...
Всі новини