Капуста за 5 гривень замість 25, цибуля по 4, а буряк взагалі ніхто не купує – овочі борщового набору цієї осені обвалилися в ціні втричі порівняно з минулим роком. Фермери в розпачі продають врожай за собівартість або навіть заорюють його на полях. А от споживачі радіють дешевизні, хоча експерти попереджають: це ненадовго, пише AGRONEWS.UA.
Експертка плодоовочевого ринку ІА АПК-Інформ Ксенія Гусєва заявила, що вартість білоголової капусти цієї осені втричі нижча, ніж торік. У середньому 5-10 гривень за кілограм проти 18-25 гривень минулого року. Подібне здешевлення спостерігається по всіх овочах борщового набору.
Директор ФГ «ЛАН АГРО» Василь Сасько пояснює це реальною ситуацію на полях.
«Дуже гарний був рік для цибулі. І тому вона зараз коштує по 4-5 гривень», – пояснив фермер.
За його словами, це відпускна ціна з бонусом і ПДВ для магазинів.
Морква теж втратила в ціні. «Якщо підніметься після зберігання до 10 гривень, це буде класно», – зазначив Сасько. Буряк зараз коштує 4 гривні, картопля тримається на рівні 10 гривень, капуста – від 5 до 7 гривень за кілограм.
Для порівняння: минулого року в цей період цибуля коштувала 50-70 гривень, а дефіцит був такий, що не знали, де брати. Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник підтвердив: «Ми бачимо зараз по цінах – вони в деяких позиціях вдвічі менші, ніж були минулого року».
Перша причина – перевиробництво через високі ціни минулого сезону. Баштанник пояснив механізм: «Зараз перевиробництво, яке спричинено високими цінами минулого сезону». Коли рік тому цибуля коштувала 50-70 гривень, всі кинулися її садити.
«Всі під’їхали агрономи з Херсона сюди, на центральну Україну. Потім у Закарпаття, Львівську область. Всі сюди понаїжджали, понабирали землі. Перший рік спробували, трохи посадили, до клімату звикли. І потім вже 24-25 рік скільки «набомбурили», що вже не буде таких цін, як було, через перевиробництво», – розповів Сасько.
За словами експерта, у звичайні мирні часи у вересні-жовтні ціни на овочі завжди падали, коли починався збір. Тому нинішня ситуація не є аномальною. Але цього року ще й непрофільні гравці увійшли в ринок через високу прибутковість минулого сезону.
Друга причина – низька якість через несприятливі погодні умови. Гусєва зазначила: «Продукцію не дуже високої якості, якої через несприятливі погодні умови цього року більше, немає сенсу закладати на тривале зберігання». Тому овочівники намагаються реалізувати її зараз з поля, знижуючи ціну.
Сасько детально розповів про проблеми зі збиранням, яке значно ускладнили цього сезону дощі. Також фермер зазначив, що ручної праці потребує навіть буряк, бо через дощі комбайн не заходить у поле.
Третя причина – брак сховищ і небажання ризикувати через війну.
«Навіть ті, хто, в кого є де зберігати, продають зараз, бо не знають, що буде зимою, враховуючи війну і інші речі», — пояснив Баштанник.
За його словами, в Україні хронічний дефіцит потужностей для зберігання. «Не хочуть брати на себе ці ризики: прилетить – не прилетить, буде світло – не буде. Кошти краще зараз, хай навіть продам дешевше», – описав логіку фермерів експерт.
Найдраматичніша ситуація склалася з цибулею. Деякі виробники просто заорюють її на полях, бо навіть зібрати немає сенсу. Сасько розповів про спробу здати продукцію на переробку:
«Все є, все перероблене. Скільки на переробку можуть взяти? Взяти можуть по 2 гривні. І зібрати – тільки 2 гривні на людей».
Плюс доставка – ще 1,50 гривні. А потім можуть відмовити: «А що ти таке привіз? Вона не підходить, бо трішки мілкувата. Мені треба крупну на переробку – калібр від 7+ см. Забирай». І виникає питання: де викинути? «А тобі кажуть – щоб викинути, треба заплатити 10 тисяч гривень», – описав абсурдність ситуації фермер.
Чому не можна просто запросити людей збирати безкоштовно? Сасько пояснив: «Це ще гірше буде. Якщо людям так зробити, то вони приїдуть і ще так насмітять, що після них ще треба повбирати». Пляшки, стаканчики, пакети, бутерброди – все залишається на полі.
Масштабні відключення електроенергії цієї зими створюють додаткові виклики для тих, хто все ж таки вирішив зберігати овочі. Сасько розповів про необхідність інвестицій:
«Холодильник на 800 тонн товару коштує 100 тисяч євро. Купляється генератор, нормальний Caterpillar коштує 3 мільйони 900 тисяч гривень».
Він спробував китайський на 400 кіловат, але це, за його словами, не те. «Китай є Китай», – констатував фермер. Тепер думає брати кредит на якісний генератор, бо інакше продукцію не зберегти.
Додаткові витрати на зберігання теж чималі. «Контейнера коштують 3,5-4 тисячі гривень, там зберігається тонна продукції», – розповів Сасько. Плюс гривня на кілограм на місяць подорожчання йде на продукцію, щоб її обробити. Плюс усушка, плюс знову люди потрібні на сортування.
Попри всі ці виклики, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова заспокоїла, що борщовий набір, якщо й подорожчає, то незначно.
«Пару гривень, які особливої погоди споживачам не зроблять. Україна має відкриті кордони й активно імпортує овочі», — зазначила експертка.
Експерти одностайні: найближчі 2-3 місяці ціни залишаться низькими.