17.08.2025
$
41.34
48.31
Maumelle
35.2
°С
Сонячно

ПИСЬМЕННИЦЯ НАТАЛЯ ГАЛИЦЬКА ВИРОЩУЄ СПАРЖУ НА ГОРОДІ

11.05.2025
22:33:13
Поділитись:

Письменниця з Тернопілля Наталя Галицька вирощує спаржу на городі біля родинної хати в селі Глещава Іванівської громади. Посадила її разом з чоловіком три роки тому. Цього року збирають перший урожай, інформує СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ.

 

Як розповіла жінка, спаржа починає дозрівати залежно від погоди, в основному, після 20 квітня. Сезон триває до 25 червня

-      Вибираємо найкращі пагони, які готові до споживання, але залишаємо, щоби корінці укріплювалися і до них був доступ повітря. Бур’яни висапуємо, спаржу обробляємо вручну. Зрізаємо спаржу під кутом і бажано в землі. Її висота повинна бути 20-25 сантиметрів, не вище. Тому що потім знизу вона дерев’яніє і не має відповідного смаку. А зараз, коли свіженька, для приготування легко можна забрати шкірочку. Пагони соковиті, як молоденький горошок, ділиться досвідом вирощування культури господиня.

Спаржу збирають щодня.

-      Збираємо в 5-ій годині ранку, бажано чимшвидше, поки ще сонце не зійшло. Щодня є до 10 кілограмів, але, думаю, вона буде давати більше, тому що ще молоденька, – стверджує Наталя Галицька.

 

Ця рослина на одному місці росте 25-30 років.

-      У нас урожай перший рік. Ми ще свій досвід будемо вдосконалювати, щоб зрозуміти, як вона буде рости і який урожай буде давати. Поливу поки що не потребує. Ця земля відпочивала кілька років. Перед тим, як садити, тут нічого не росло. Поки що нічим не удобрюємо, обробляємо вручну, сапою, розповіла жінка.

Смакові якості і сам урожай сильно залежить від ґрунту, саме від чорнозему. Вона не бути рости на суглинку. Розпочинали з чотирьох рядів:

-      Вони були перші, експериментальні. Ми гадали, приживеться вона, чи ні. Чекали від осені до наступної весни. А потім зрозуміли, що вона прижилася, бо дала перший гарний урожай. До того було дуже непросто. Цей ґрунт їй підходить, тому посадили на своєму городі 27 сотих. Потім ще сусіди віддали нам город в оренду, і маємо вже два городи. Потім ще два наступні теж, бо людей там нема. Зможемо тепер мати гектар, згадує Наталія Галицька.

Раніше спаржу садили із купленого насіння. Зараз збирають своє.

-      Минулої осені посіяли вже своє насіннячко. Такі маленькі свічечки виросли в нас. Вони стануть більшими. Восени з цієї щіточки, з цих паростків, виростуть інші пагони, які зможемо розсаджувати, підсумовує розповідь господиня-письменниця.

Останні новини

17.08.2025
12.24.41
ОЛЬГА ФРИЧ: «СЕРЕД ФІРМ, ЩО ПРОПОНУЮТЬ ЕЛЕВАТОРНЕ ОБЛАДНАННЯ, НАЙКРАЩИМЮ ДЛЯ НАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ ВІД «ЗЕРНОВОГО ДОМУ»
Приватне аграрне підприємство «Фортуна», що господарює на землях поблизу села Свидова на...
16.08.2025
15.44.47
ЛСФ «ПЕРЕПІЛКА НА ДУБОВОМУ ЛИСТІ» НА РІВНЕНЩИНІ ЗАКЛАЛА ФУНДУКОВИЙ САД
Засновник львівської сімейної ферми «Перепілка на дубовому листі» Ігор Мамчик, окрім вир...
16.08.2025
09.27.23
У ЛЬВОВІ ОБГОВОРЮВАЛИ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ СПІЛЬНОЇ З ЄС АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ
На регіональних слуханнях у Львові обговорювали ключові напрями адаптації аграрної, рибної та харчов...
15.08.2025
23.00.48
УКРАЇНСЬКІ ПЕРЕРОБНИКИ ЗМЕНШУЮТЬ ЗАГОТІВЛЮ СВИНЕЙ ЧЕРЕЗ СЛАБКУ РЕАЛІЗАЦІЮ
У середині серпня ціни на свиней забійних кондицій в Україні стабілізувалися на рівні 97,4 гривні за...
15.08.2025
22.38.16
СИН ЛЕГЕНДАРНОГО АГРАРІЯ ГІДНО ПРОДОВЖУЄ ЙОГО СПРАВУ
Минуло вже понад півроку як через важку недугу відійшов у вічність жива легенда аграрної галузі Укра...
15.08.2025
12.52.04
АДАПТОВАНІ ДО СТРЕСОВИХ УМОВ ВИРОЩУВАННЯ 4 ГІБРИДИ ОЗИМОГО РІПАКУ
Попри коливання цін і виклики клімату, озимий ріпак стабільно залишається прибутковою культурою, а п...
15.08.2025
12.28.01
«ТАТОВЕ ВИНО ВБ» – СУЧАСНЕ КРАФТОВЕ ВИНОРОБСТВО, ЩО ПРАЦЮЄ НА ТЕРНОПІЛЛІ
Під час робочої поїздки до Васильковецької громади, що в Чортківському районі Тернопілля,  нача...
14.08.2025
22.07.29
САДІВНИКИ УКРАЇНИ СТВОРЮЮТЬ БАГАТОРІЧНІ НАСАДЖЕННЯ ЗА ГРАНТОВІ КОШТИ
На сьогодні понад 10 грантових заявок надійшло від садівничих господарств Черкаської області на ство...
Всі новини