Україна володіє значним потенціалом для розвитку вівчарства, маючи можливість утримувати понад 10 мільйонів овець. Ця галузь може стати ключовим ресурсом для зміцнення обороноздатності країни. Про це розповідає AGROREVIEW
Професор НУБіП України, голова Асоціації вівчарів і козівників України Василь Туринський наголошує, що українське вівчарство здатне відігравати важливу роль у забезпеченні Збройних сил України. Галузь має перспективи, зокрема у сфері виготовлення речового майна для військових на основі натуральної вовни
Вже напрацьована схема первинної обробки та поглибленої переробки вовни для забезпечення речовим майном ЗСУ. Йдеться про зимовий одяг, який уже був випробуваний нашими воїнами. Вони назвали його окопним терморегулятором, який набагато кращий порівняно з турецьким синтепоном і флісом», – розповідає науковець.
Серед продукції переробки овечої вовни – валянки, шкарпетки, спальні мішки, ковдри, подушки та простирадла. Такий одяг та спорядження забезпечують українських військових на передовій і допомагають їм підтримувати оптимальний температурний режим навіть у складних умовах.
Окрім виробів із вовни, продукти переробки вівчарства – ягнятина та молочна продукція – є цінними для харчування військовослужбовців. Вони використовуються для підтримки здоров’я бійців не лише на лінії фронту, а й у шпиталях і центрах реабілітації, завдяки своїм поживним і лікувальним властивостям.
Таким чином, розвиток вівчарства в Україні має стратегічне значення для забезпечення армії та посилення оборонної спроможності держави.