03.11.2025
$
41.89
48.41
Maumelle
6.7
°С
Ясно

ПОБЛИЗУ ДРЕВНІХ МИКУЛИНЦІВ Є ДІЮЧИЙ МЛИН, ЯКОМУ ПОНАД 100 РОКІВ

13.09.2024
18:37:03
Поділитись:

У Ладичині, що на Тернопіллі, місцеві жителі мелють борошно у млині, якому понад 100 років. Зберегти млин в Микулинецькій громаді вирішив місцевий фермер Ігор Околович, інформує «Суспільне Тернопіль».

Іван Гогусь з Ладичина Микулинецької громади єдиний мельник у селі. Він працює у млині, якому понад 100 років.

Береться зерно і тут висипається на очищення, – розповідає пан Іван. Колись привозили на млин, коли не мали грошей заплатити за млин, то брали 100 кілограмів, наприклад, ту мірку зерна мельникові оплачували. Одна мірка десь приблизно 10 кілограмів зерна.

Спочатку млин працював на водяній тязі від річки, а зараз на електриці. Зберігся до наших днів в робочому стані станок для змелювання борошна. Металева таблиця на обладнанні вказує на виготовлення у місті Будапешт у 1912 році.

Це є серце млина, як кажуть, чи основа, – зазначає мельник, – Станок не має жодного підшипника. Борошно ми отримаємо грубого помолу. Щоб переробити 100 кілограмів зерна, потрібно 1,5 години.

У млині також досі збереглися жорна.

Зі ста кілограмів зерна виходить в середньому 50 кілограмів борошна першого сорту і 50 – другого, – розповідає Іван Гогусь. – Та користуються цим млином місцеві жителі з кожним роком дедалі рідше. Ті господарі, що 15-20 років тому мололи, то вже повмирали.

Млином опікується місцевий фермер Ігор Окололович. За його словами, із трьох млинів, які були у селі, зберігся лише цей. Сама будівля, ймовірно, збудована ще у 19 столітті.

Опікуюся цим млином, який перейшов, як майновий пай від колишнього колгоспу,– інформує фермер. – Люди дотепер ним ще користуються млином, бо є така традиція – вважають, що тут борошно краще виходить. До нас привозять з довколишніх сіл. Раніше більше привозили, а зараз менше».

У планах фермера – проводити в цьому млині екскурсії.
Постараємося зберегти його довше, якщо він не буде працювати за своїм призначенням то хоча б залишився як згадка про минулі часи,
ділиться планами щодо млина на майбутнє Ігор Окололович. Коли настане Перемога і до нас приїдуть туристи, вони обов’язково захочуть дізнатися про наше минуле.

 

 

Останні новини

02.11.2025
20.02.32
ВІТАЛІЙ КЛАДОЧНИЙ: «СІЛЬГОПТЕХНІКА ВІД ЗАВОДУ КОБЗАРЕНКА – ДОБРА, НАДІЙНА ТА ВИСОКОЕФЕКТИВНА В СІЛЬГОСПВИРОБНИЦТВІ!»
Редакційна група журналу «АГРОТУР» цьогоріч уже вдруге відвідала Приватне підприємство &...
02.11.2025
19.38.36
«АГРАРНА ЗДИБАНКА» У ЛЬВОВІ: ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ Й НОВІ ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО АГРОБІЗНЕСУ
28 жовтня УКАБ та агенція UCABevent у партнерстві з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у Львов...
02.11.2025
18.08.12
У ДП ДГ «ОЛЕКСАНДРІВСЬКЕ» ЗБІЛЬШИЛИ РІЧНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ НА 35%
Державне підприємство «Дослідне господарство «Олександрівське» Національного науко...
31.10.2025
20.11.28
ПОЛЬСЬКИЙ ФЕРМЕР ПОСТАВИВ «ОВОЧЕМАТ» І ВІДМОВИВСЯ ВІД ПОСЕРЕДНИКІВ
У Познанському воєводстві фермер Адам Слома знайшов спосіб уникнути збиткових закупівельних цін на о...
31.10.2025
19.40.33
ТИПОВІ ПОМИЛКИ ПРИ ПОДАННІ ЗАЯВОК НА ДЕРЖПІДТРИМКУ: ПОРАДИ ВІД ЕКСПЕРТІВ МІНЕКОНОМІКИ
Чому заявки залишаються в статусі «чернетка» та як уникнути технічних помилок при роботі...
30.10.2025
00.58.44
ФІНАЛЬНИЙ ЛОГІСТИЧНИЙ САМІТ У 2025 РОЦІ
14 листопада - фінальний логістичний саміт в цьому році. Цього разу поговоримо спочатку про людей, а...
30.10.2025
00.44.52
ОЗИМИЙ ГОРОХ МАЄ ВИСОКУ ЦІННІСТЬ ЯК ПОПЕРЕДНИК У СІВОЗМІНІ ТА ВИСОКИЙ ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ
Так вважають в Агрофірмі «Ольгопіль», що на Вінничині, котра вже завершила сівбу основни...
29.10.2025
19.12.10
НА ПШЕНИЦЮ ДОМІНУВАЛА ПІДВИЩУВАЛЬНА ЦІНОВА ДИНАМІКА
В Україні на ринку пшениці минулого тижня домінувала підвищувальна цінова динаміка. Активн...
Всі новини