14.11.2025
$
42.06
48.88
Maumelle
13.3
°С
Ясно

НА ЗАКАРПАТТІ ЗАПУСКАЮТЬ ВИРОБНИЦТВО КРАФТОВОГО СИДРУ

22.04.2025
11:38:33
Поділитись:

Андрій Мелеш, співвласник закарпатського виробника соків «Коник», разом із Яною Матвійчук, співзасновницею Young Business Club, запустили виробництво крафтового сидру під брендом Monbar. Про це повідомляє newfood, пише AGRONEWS.UA

 

Очікується, що продукт з’явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80% українського ринку крафтового сидру, де наразі лідирують бренди Ysla, Berryland і Yablo. 

У січні 2024 року Андрій Мелеш запропонував Яні Матвійчук, співзасновниці Young Business Club, створити власний бренд сидру. Після трьох невдалих спроб отримати ліцензію, шести місяців розробки технології, пошуку приміщення та закупівлі обладнання, у березні 2025 року перша партія продукції була готова.

У 2025 році партнери планують виробити 300 000 літрів сидру та досягти частки 50% на ринку українського крафтового сидру. У п’ятирічній перспективі — амбіційна мета захопити до 80% ринку.

Інвестиції у запуск виробництва сидру Monbar склали 30 млн гривень. За словами Андрія Мелеша, маржинальність виробництва сидрів і соків становить близько 30%. Основними статтями витрат стали закупівля обладнання, облаштування приміщення та закупівля сировини. Окупити вкладення партнери планують протягом п’яти років.

Однією з найскладніших задач стала розробка технології виробництва соку з черешень та абрикосів — цей етап тривав близько шести місяців. Результатом стали два ексклюзивні смаки Monbar: яблуко-абрикос та яблуко-черешня. Усього лінійка включатиме шість смаків.

До кінця квітня сидр Monbar з’явиться на полицях «Сільпо» та Winetime. У планах компанії — не лише розвиток роздрібних продажів, а й співпраця з закладами HoReCa. Крім того, партнери мають намір експортувати до 20% продукції. 

Сидр Monbar виготовляють на Закарпатті з фруктів власного виробництва компанії «Коник». Спочатку плоди проходять миття та полірування на сортувальній лінії, після чого надходять до центрифуги, яка за допомогою гравітації витягує сік. Далі відбувається процес бродіння: він триває від 10 до 20 днів залежно від сорту яблук і проходить при стабільній температурі 16.

На виробництві працює четверо людей, ще двоє — керують процесами. Маркетинг і бухгалтерські послуги віддані на аутсорс. Бренд Monbar створювала команда Яни Матвійчук.

Назва сидру — Monbar — походить від імені одного із дев’яти засновників ордену тамплієрів, Андре де Монбара. За легендами, тамплієри виготовляли вино та сидр неподалік сучасного виробництва — біля Середнянського замку на Закарпатті.

Партнерство між Мелешем і Матвійчук — паритетне: Мелеш інвестував у приміщення, Матвійчук — у закупівлю обладнання.

Останні новини

11.11.2025
12.52.16
ВИСТАВКА «ЗАМКИ ТЕРНОПІЛЛЯ»: ІСТОРІЯ СТАЄ ДОСТУПНОЮ ДЛЯ КОЖНОГО
У Збаразькому замку відбулася презентація унікального проєкту – «Інклюзивна мобільна вис...
11.11.2025
12.43.48
ВЕРЕРАНУ З ТЕРЕБОВЛІ ВРУЧИЛИ «ЗАЛІЗНИЙ ХРЕСТ»
Продовжуючи вшанування Героїв, яке триває після Дня Захисників і Захисниць України, свята Покрови Пр...
11.11.2025
12.30.51
ЗАВІТАЛИ ПАРТНЕРИ З УКУ
З черговим візитом до Козівської громади завітали партнери з Українського католицького університету....
11.11.2025
12.22.43
ПРЕЗЕНТУВАЛИ ПРОЄКТ «ЗБАРАЖ ТА ОКОЛИЦІ: ВІРТУАЛЬНИЙ ТУР»
У залі Збаразької музичної школи разом з авторами та гостями відзначили завершення унікального проєк...
11.11.2025
12.13.29
МИКОЛА СІДЛЯР ОРИМАВ ПОДЯКУ
Селищний голова Гримайлова Микола Сідляр отримав подяку від командування 3-ї окремої штурмової брига...
11.11.2025
06.20.05
УКРАЇНСЬКА СОЯ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НАЙДЕШЕВШОЮ У СВІТІ ПОПРИ ПОДОРОЖЧАННЯ
Попри те, що українська соя продовжує додавати в ціні, вона все ж залишається найдешевшою у сві...
11.11.2025
06.04.56
«ВЕСТ ЕУНОМІА ГРУП» ЗАПРОШУЄ АГРАРІЇВ ДО СПІВПРАЦІ
«Вест Еуноміа Груп», що є спільним підприємством ТОВ «Західний контейнерний термін...
11.11.2025
05.34.49
30+ БЕЗКОШТОВНИХ КУРСІВ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ АГРАРІЇВ
На освітній платформі для фахівців агробізнесу AGRIACADEMY реєстрація на нові курси, які допоможуть ...
Всі новини