Одним з важливих аспектів врожайності картоплі є зрошення, яке вже давно було поширене на півдні України. Сільськогосподарське підприємство «Случ» у селі Тинне також почало застосовувати полив картоплі у боротьбі з посухою і стало першопроходьцем на Поліссі. Цю інформацію від Сфера-ТВ перепостив AGRO-BUSINESS.COM.UA.
В таких масштабах це практично перший випадок в великих площах, коли використовується такий елемент технології. СГПП «Случ» має найбільші площі картоплі у Рівненській області, – засаджено майже 100 га.
«На даному підприємстві у нас працює майже 85 людей. Обробляємо площу в розмірі 4 000 га на цьому кластері. Вирощуємо багато культур притаманних і непритаманних для цього регіону. Займаємося вирощуванням кукурудзи, сої, соняшнику, пшениці.
Минулого року ми зайшли в нову для нас культуру, але цей рік продовжуємо. Це картопля. Картопля – затребувана культура. Її називають «другим хлібом» на підприємстві. Перед висадкою провели підготовку площ і висадили чотири високоврожайні сорти», – розповів Микола Ковела, керівник СГПП «Случ».
Минулого року підприємство засадило картоплею 10 га площ. Цьогоріч – в десятеро більше. Не злякались піщаних поліських ґрунтів, які характеризуються низькою природною родючістю та потребують підвищеної агротехнічної обробки. А для цього запровадили полив великих насаджень картоплі шляхом дощування. Таким чином стали першими на Поліссі, хто почав працювати у цій царині.
«Ми пішли в сторону зрошення і на даний момент ми маємо на фоні видно полив, який по наших підрахунках і по технології має нам додати до врожайності і якості картоплі. Поливна машина, якою ми поливаємо картоплю, це машина італійського виробництва. Трошки більше роботи з ними, бо їх треба пересовувати. Але вона має також свої плюси, вона є мобільною. Ми пересунули, ми можемо в будь-якому куточку полити, що нам треба. В нас йде центральна магістраль труби. Кожних 72 м в нас знаходиться гідрант», – розповідає Микола Ковела.
Відбувається полив на ширину 72 м. За 6 годин машина робить один прохід і зволожує біля 3 га поля. Полив йде цілодобово. Рівень вологи у ґрунті визначають спеціальні датчики. Досвід у вирощуванні та зволоженні картоплі господарство «Случ» переймає від релокованого підприємства з Херсонщини. Нині вони займаються сільським господарством на Житомирщині.
Проте досі відчувається потреба в овочесховищі, яке дозволить ефективно зберігати вирощену продукцію. Після його спорудження в господарстві планують розширити асортимент, вирощувати також цибулю та буряк. Таким чином, підприємство не лише не зупиняється у час війни, а й рухається вперед.