25.08.2025
$
41.28
47.91
Maumelle
22.8
°С
Невелика хмарність

НА ЛЬВІВЩИНІ УСПІШНО ВИРОЩУЮТЬ ОБЛІПИХУ

07.04.2025
11:13:56
Поділитись:

У фермерському господарстві зі Львівщини демонструють на практиці, що вирощування обліпихи – це вигідна справ. Попри те, що обліпиха у нашій країні залишається нішевою культурою, на внутрішньому ринку на цю ягоду спостерігається сталий попит. Понад те, у неї є високий експортний потенціал, стверджують фахівці. Адже обліпиху використовують не лише в харчовій, а й у фармакологічній та косметичній промисловості. Про це повідомляє techhoriculture, пише AGRONEWS.UA.

 

Ще один вагомий доказ на користь обліпихи полягає у тому, що догляд за цією культурою порівняно нескладний. Утім, найкраще про всі аспекти її промислового вирощування, звісно, можуть розповісти ті, хто практикує цю справу. Уже понад десять років обліпиху вирощують у фермерському господарстві «Ромалін», що працює на Львівщині.

Як розповідає директор ФГ «Ромалін» Роман ТАНЧУК, за цей період там встигли не лише зібрати цілу колекцію сортів обліпихи, а й визначити серед них своїх «фаворитів».

Зараз у фермерському господарстві на 30 га росте одинадцять сортів обліпихи. Частину з них там уже розпочали самотужки розмножувати, вирощуючи саджанці. А в майбутньому мають намір офіційно зареєструвати кілька сортів – «вихідців» із дикоросів, розповідає Роман Танчук:

“Свого часу ми випробували чимало сортів обліпихи, і частина з них дуже сподобалася. Гарні результати в наших умовах отримали, вирощуючи сорти латвійської селекції Марія Брувеле, Єва і Тетяна. Добре зарекомендував себе також сорт Лейкора. ”.

 

Основні площі у фермерському господарстві займають сорти Лейкора, Єва, Марія Брувеле та Карпатська. Інші вирощують на невеликих дослідних ділянках, щоб вивчити особливості та зробити висновки щодо доцільності подальшого культивування.

В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.

Поки що у господарстві обходяться без поливу насаджень. Поблизу плантації відсутні відкриті водойми, звідки можна було б брати воду для цих потреб. Утім, обліпиха – це культура, яку можна вирощувати без додаткового зрошування площ.

Натомість захисту від хвороб та шкідників ця культура потребує. Наразі у господарстві намагаються працювати на випередження та вживати профілактичних заходів. Це дає змогу зменшити обсяги внесення препаратів, зауважує очільник фермерського господарства:

У процесі догляду за обліпиховим садом в ФГ «Ромалін» застосовують «традиційну» техніку: трактор, косарку, мульчувач. У рядках скошують бур’ян косаркою, міжряддя мульчують.

Найвідповідальніший період у саду – збір врожаю. До цього процесу залучають працівників, які з допомогою електричних секаторів зрізують гілочки з ягодами та вкладають їх у ящики. Заповнені місткості спрямовують на заморожування.

І вже після того відбувається процес первинного перероблення ягід. Доти, як у господарстві придбали лінію для перероблення, вирощене реалізували разом з гілочками. Нині ж сучасне обладнання дає змогу забезпечити якісне перероблення.

“Ягоду, яка надходить з поля, заморожуємо шоковим методом за температури мінус 35 градусів. Потому ставимо на зберігання до холодильника, де вона перебуває за температури -18–20 °C до того часу, доки не розпочинається перероблення. Заморожуємо врожай у звичайній морозильній камері, де встановлена необхідна температура. А згодом, коли завершуємо основні роботи в саду, беремося за перероблення зібраного. У переробному цеху встановили обладнання від компанії Insortex, на якому відбувається процес обтрушування, очищення та калібрування обліпихи. Підготовану ягоду пакуємо у мішки, у яких згодом її реалізуємо”, – розповідає Роман Танчук.

Врожай, вирощений у господарстві «Ромалін», поки що реалізують в Україні. Однак, у перспективі мають намір розвивати й експортний напрямок. Наразі вже відбулася низка перемовин із представниками переробної галузі з Німеччини та Польщі, у яких є інтерес до української ягідної продукції. Але для того, щоб укладати експортні угоди та чітко їх виконувати, потрібні великі товарні партії обліпихи. Тож над цим у господарстві планують працювати.

Натомість про вторинне перероблення обліпихи поки що не йдеться. Наразі підприємці вивчають особливості виробництва соків, джемів, пастили та іншої продукції з цих ягід, розглядаючи цей напрямок як перспективу далекого майбутнього.

З огляду на те, що переробні підприємства купують обліпиху для різних цілей, нині у господарстві значну увагу приділяють вивченню особливостей сортів. Там планують провести детальні лабораторні дослідження ягід, щоб згодом пропонувати переробникам оптимальні сорти для харчової, фармацевтичної, косметичної чи інших сфер.

В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.

Останні новини

24.08.2025
09.42.25
З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!
Редакції видань «АГРОТУР»  і «ЗАХІД ПРЕС» вітають керівників і фахівців...
23.08.2025
20.58.24
В УКРАЇНІ ПОДЕШЕВШАЛА КАПУСТА
Упродовж цього тижня в Україні намітилася тенденція до зниження цін на білоголову капусту. Про це за...
23.08.2025
18.50.01
У ТОВ «АГРОПРОГРЕС ТЕРЕБОВЛЯ» ТА ФГ «КАЛИНА ЛОШНІВСЬКА» ЗАВЕРШИЛИСЯ ЖНИВА
На жнива у поля ТОВ «Агропрогрес Теребовля» та ФГ «Калина Лошнівська», якими...
23.08.2025
17.02.52
У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗІБРАЛИ ПОНАД 88% РАННІХ КУЛЬТУР ТА ПОЧАЛИ СІВБУ ОЗИМИХ
Аграрії Львівської області зібрали ранні культури з 88,5% площ, з яких намолочено понад 1 млн. тонн ...
22.08.2025
08.30.26
У ДАР ЗАПРАЦЮВАВ ЩЕ ОДИН ФУНКЦІОНАЛ ДЛЯ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ
У Державному аграрному реєстрі (ДАР) запрацював новий функціонал – можливість отримати статус ...
22.08.2025
08.15.55
СОНЯШНИК ПОДЕШЕВШАВ – РИНОК РЕАГУЄ НА НАБЛИЖЕННЯ ЗБОРУ НОВОГО ВРОЖАЮ
З Зменшення запасів та активний попит на соняшникову олію наприкінці сезону підштовхнули ціни на со...
22.08.2025
07.55.18
У ЯГІДНИЙ КООПЕРАТИВ ОБ’ЄДНАЛИСЯ ПІВТОРИ СОТНІ ВИРОБНИКІВ
У ягідному кооперативі, що в селі Городище Козівської громади на Тернопільщині, в кооператив об&rsqu...
22.08.2025
07.04.01
ВРОЖАЙ 2025 РОКУ НА ВІННИЧЧИНІ ВРАЖАЄ ВИСОКИМИ ПОКАЗНИКАМИ
Жнива 2025 року на Вінниччині наближаються до завершення. За даними місцевих аграріїв, вже зібрано 8...
Всі новини