09.08.2025
$
41.39
48.19
Maumelle
35.1
°С
Сонячно

МІЗУНСЬКА ФЕРМА ПЕРШОЮ НА ПРИКАРПАТТІ СЕРТИФІКУВАЛА ВИРОБНИЦТВО ОВЕЧОЇ БРИНДЗІ

10.07.2025
16:44:49
Поділитись:

Фермерське господарство «Дубовий кут» першим на Івано-Франківщині отримало сертифікат географічного зазначення овечої бриндзі, повідомляє iftourism.com. 

Ферма «Дубовий кут» розташована в урочищі Поляна на околиці села Новий Мізунь Вигодської громади. Навколо – гори, річка, свіже повітря. Тут виробляють високогірні екологічні сири, а ще відновлюють забуті традиції.

 

Вівчарством подружжя Василя та Оксани Лучків займаються вже 13 років, вісім з них роблять сири з овечого молока.

Загальна площа господарства близько 3-х гектарів, поділена на окремі зони – для туристів та вівчарів. Ферма відкрита відносно недавно, зараз тут виготовляють 9 видів сирів.

 

На території господарства розташований музей. Це батьківська хата господарів ферми, збудована ще 1818 р. і перенесена зі Старого Мізуня.

Сама оселя складається з кількох кімнат, у яких відтворено автентичний побут і колорит. 

Фермери не тільки займаються сироварінням, але працюють з туристами, для яких створені всі умови для відпочинку на природі.

Довідково.

Гуцульська овеча бриндзя - перший сертифікований в Україні продуктякий отримав статус географічного зазначення, що підтверджує його унікальність та традиційність виробництва в певному регіоні.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення було подано громадською спілкою «Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів» 19 грудня 2018 року. Свідоцтво про реєстрацію видане 11 листопада 2019 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів».

Гуцульська овеча бриндзя як географічне зазначення, охоплює території Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей України, зокрема регіон Гуцульщина.

Географічне зазначення - назва продукту, яка ідентифікує товар, що походить з певної країни, території, регіону або місцевості, особлива якість, репутація та інші важливі характеристики якого значною мірою пов'язані із його географічним походженням.

Унікальність овечої бриндзі полягає в тому, що сир готують з сирого овечого молока за технологією, яка є незмінною вже понад 500 років. Молоко від аборигенної породи овець, що випасаються на найвисокогірніших в Україні полонинах вбирає в себе цілющі властивості червонокнижних рослин та гірських ягід. Всі процеси пов'язані з виробництвом овечої бриндзі відбуваються без термічної обробки. Це сприяє збереженню всіх бактерій і мікроелементів у сирі, які є дуже корисними для здоров'я людини.

Останні новини

08.08.2025
20.01.32
РАВЛИКОВА ФЕРМА З ПРИКАРПАТТЯ ЗАРОБЛЯЄ НА АГРОТУРИЗМІ
Сімʼя Струц з Івано-Франківщини у 2018 р. створила равликову ферму та планувала вирощувати продукцію...
08.08.2025
16.52.09
«ЗАХІДАГРОЗАПЧАСТИНА» ПРОПОНУЄ АГРАРІЯМ СПІВПРАЦЮ
Провідний постачальник техніки Claas, John Deere та зачастин до неї в Україні, запрошує аграріїв до ...
08.08.2025
16.40.31
НА ЛЬВІВЩИНІ ЗАПУСКАЮТЬ БЕЗКОШТОВНУ НАВЧАЛЬНУ ПРОГРАМУ ДЛЯ ЯГІДНИКІВ
У Львівській області відкривається набір до навчальної програми для виробників і переробни...
08.08.2025
00.00.25
У ЛАНОВЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ ПРОВЕЛИ СПІЛЬНИЙ МОЛЕБЕНЬ
На центральній площі міста Ланівці відбувся молебень, приурочений Дню Української Державності, 1037-...
07.08.2025
23.44.47
ПРОВЕЛИ ФЕСТИВАЛЬ ХРИСТИЯНСЬКОЇ МОЛОД
У селі Літятин відбувся IV фестиваль християнської молоді Саранчуківського деканату Тернопільсько-Зб...
07.08.2025
23.31.28
ВЕЛИЧНЕ ДУХОВНЕ ЄДНАННЯ – У МОЛИТВІ ЗА МИР В УКРАЇНІ, ЗА УПОКІЙ ДУШ ПОЛЕГЛИХ ВОЇНІВ
У Храмі-пантеоні Героїв у с. Лішня, що на Кременеччині, 25 липня 2025 р. відбулася щорічна Всеукраїн...
07.08.2025
23.20.00
ПОМ’ЯНУЛИ ЗАХИСНИКІВ, ЗАКАТОВАНИХ У ПОЛОНІ
Вшанування пам’яті захисників і захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільн...
07.08.2025
23.08.36
ПОНАД 20 АГРОПІДПРИЄМСТВ РІВНЕНЩИНИ ПЕРЕЙШЛИ НА СОНЯЧНУ ЕНЕРГЕТИКУ
У Рівненській області понад 20 агропідприємств встановили СЕС загальною потужністю майже 6 МВт. Ще о...
Всі новини