13.12.2025
$
42.19
49.47
Maumelle
3.3
°С
Туман

Мар’яна Мацьо: «Для мене дуже важливо, щоб все було смачне, акуратне, мало гарний вигляд»

01.05.2021
16:13:46
Поділитись:

Тернополянка Мар’яна Мацьо вже 5 років займається кулінарією і за цей час стала справжньою професіоналкою. Адже хобі переросло у домашню кондитерську Solodkiy svit.

Хобі стало власною справою

Готові вироби жінка гарно упаковує і продає через соціальні мережі. Має замовників не лише з Тернополя й області, а навіть із Івано-Франківська, Вінниці, Києва.

  • Я ніколи не думала, що буду цим займатися, – зізнається кондитерка. – Маю медичну освіту, працювала за фахом, але так склалися сімейні обставини, що покинула ту роботу. Поки сиділа у декретній відпустці, то кулінарія стала для мене своєрідним хобі.

Мар’яна Мацьо каже, що випічкою цікавилася ще змалку. Будучи школяркою, завжди придивлялася як пече на свята її бабуся. Зрештою і сама зважилася щось спекти. Спочатку це були смаколики для власної сімї, але якось одна знайома запропонувала жінці спекти торт на Перше Причастя донечки. Подолавши сумніви, Мар’яна Мацьо погодилася.

  • Я приготувала той торт, – каже вона. – Він був покритий мастикою, а це досить важкий матеріал у роботі, але виріб вдався на славу. Це був мій перший проданий торт.

Замовлення додали впевненості

Попри те, що жінка не афішувала своє хобі у соцмережах, все ж замовлення «посипалися» завдяки рекомендаціям «сарафанного радіо». У відповідь на наполегливі прохання замовників, Мар’яна Мацьо зважилася продавати свої солодкі вироби через Фейсбук та Інстаграм.

  • Коли я почала приймати замовлення на випічку, то стала впевненішою у власних силах, – додає кондитерка. – Але я не мала відповідної освіти, була самоучкою. Тому вчилася онлайн, дуже багато читала, практикувалася. Зараз теж проходжу онлайн-курси з кондитерського мистецтва.

Асортимент солодощів у Мар’яни Мацьо досить великий – від найпростіших пляцків і пасочок до вишуканих євродесертів. За звичай, на свята люди замовляють галицькі пляцки для нарізки.

  • Я складаю у коробки по три-чотири різновиди, – каже кондитерка. – У мене завжди є новинки – і в тортиках, і в мусових порційних десертах. Я вже зібрала свій «фруктовий сад» – лимони, яблука, груші, персики, троянди, шишки, кавові зернята.

Пече різні види пасочок

Випікає тернополянка й чимало різновидів пасочок.

  • Колись була лише одна, круглої форми, випікалася лише з ізюмом і покривалася білковою глазуррю, – зазначавє жінка. – Зараз пасочки є різних форм, з шоколадними серединками та іншими начинками. Їх прикрашають білковою глазуррю, шоколадом, пряниками, безе. Також я випікаю панетоне, технологія приготування якого набагато складніша, бо від першого замісу до готового виробу треба чекати аж 4 дні, а тісто місити аж 7 разів! До того ж потрібно мати спеціальне італійське борошно і дріжджі.

Спеціалізується тернополянка і на виготовленні натурального зефіру зі смаком будь-якого фрукта. Його часто замовляють на фуршети, весілля, дитячі свята.

  • Зефір у мене вийшов не одразу, бо перших  7-8 порцій я викинула у сміття, – зізнається Мар’яна Мацьо. – Під час приготування дуже важливо дотримуватися відповідного температурного режиму. Коли сонячно на вулиці, то зефір гарно сохне, а коли дощ, то зефір «плаче» і сохне до трьох днів. Переконалась на власному досвіді, що зефір і макаронс треба готувати лише в суху погоду.

Першими дегустаторами кулінарних новинок є рідні, а також сусіди. Жінка щоразу питається їх думки щодо смаку та зовнішнього вигляду виробу. Лише тоді новий продукт запускає в продаж.

  • Я дуже вимоглива до себе: якщо мені треба навчитися щось зробити, то я буду навіть 10 разів це готувати, поки не досягну своєї мети, – наголошує кондитерка. – Для мене дуже важливо, щоб все було смачне, акуратне, мало гарний вигляд!

Леся Заморська

Рецепт паски

Інгредієнти: 500 г молока, 300 г цукру, 8 яєць, 50 г дріжджів, 1 пачка вершкового масла, 2 упаковки ваніліну, 3 ч. ложки солі, 100 г родзинок, 50 г горіхів, цукати за бажанням, 800-900 г борошна. Для глазурі: 1 білок збити з 0,5 склянки цукру.

Приготування: у 250 г теплого молока розчинити  дріжджі, додати 2 склянки цукру і борошна, перемішати і залишити підходити 3-4 год. Яйця збити з рештою цукру, сіллю. У тісто додати молоко, масло, збиті яйця, перемішати. Тоді всипати попередньо замочені родзинки і цукати за бажанням, решту борошна. Знову все залишити на кілька годин. Розкласти тісто у змащені форми і випікати при 180 градусах. Остудити, залити глазуррю, прикрасити.

Останні новини

04.12.2025
20.05.54
БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ТА ПАПСЬКИЙ НУНЦІЙ ЗУСТРІЛИСЯ З ПОСТРАЖДАЛИМИ ТЕРНОПОЛЯНАМИ І ПОМОЛИЛИСЯ ЗА ЗАГИБЛИХ
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук разом із Апостольським Нунці...
04.12.2025
19.56.41
В «АГРОЛЕНДІ» ТРИВАЄ ПЕРЕДСВЯТКОВИЙ ТИЖДЕНЬ
В «Агроленді», що у с. Великий Ходачків, 30 листопада 2025 року вже запалили новорічну я...
11.11.2025
12.52.16
ВИСТАВКА «ЗАМКИ ТЕРНОПІЛЛЯ»: ІСТОРІЯ СТАЄ ДОСТУПНОЮ ДЛЯ КОЖНОГО
У Збаразькому замку відбулася презентація унікального проєкту – «Інклюзивна мобільна вис...
11.11.2025
12.43.48
ВЕРЕРАНУ З ТЕРЕБОВЛІ ВРУЧИЛИ «ЗАЛІЗНИЙ ХРЕСТ»
Продовжуючи вшанування Героїв, яке триває після Дня Захисників і Захисниць України, свята Покрови Пр...
11.11.2025
12.30.51
ЗАВІТАЛИ ПАРТНЕРИ З УКУ
З черговим візитом до Козівської громади завітали партнери з Українського католицького університету....
11.11.2025
12.22.43
ПРЕЗЕНТУВАЛИ ПРОЄКТ «ЗБАРАЖ ТА ОКОЛИЦІ: ВІРТУАЛЬНИЙ ТУР»
У залі Збаразької музичної школи разом з авторами та гостями відзначили завершення унікального проєк...
11.11.2025
12.13.29
МИКОЛА СІДЛЯР ОРИМАВ ПОДЯКУ
Селищний голова Гримайлова Микола Сідляр отримав подяку від командування 3-ї окремої штурмової брига...
11.11.2025
06.20.05
УКРАЇНСЬКА СОЯ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НАЙДЕШЕВШОЮ У СВІТІ ПОПРИ ПОДОРОЖЧАННЯ
Попри те, що українська соя продовжує додавати в ціні, вона все ж залишається найдешевшою у сві...
Всі новини